... var ét af de mange spørgsmål, som branchefolk, forskere og journalister snakkede om igår til Media Lab Days afholdt af Media Innovaiton Hub og DMJX. Her var det overordnede emne hvordan nye teknologier og innovative løsninger, måske kan være med til at præge mediebranchen i den kommende tid.

Men skal journalister så lære at kode? Det korte svar er: nej. Men - for der er altid et men - som Stig Møller Hansen (adjunkt, DMJX) så fint forklarede det: "en journalist kan måske betragte sig selv som en kode-turist". Bare fordi du rejser til kode-landet, betyder ikke nødvendigvis at du skal være flydende i sproget. Men de elementære regler og logikken bag sproget, er absolut kærkomment.

Grunden til at spørgsmålet om hvorvidt journalister skal lære at kode, er blevet så aktuelt, er grundet det populære begreb robotjournalistik, som indenfor landets grænser p.t. dækker over autogenereret indhold. Kort fortalt: hvordan data kan blive formidlet via tekst på en automatisk måde.

Som et led i programmet om hvordan ny teknologi kan være med til at præge mediebranchen i den kommende tid, var Marc Nilsson, CEO og Founder af IC Robotic tilstede for at præsentere deres journalistiske værktøj "Editoren".

Editoren - et værktøj til journalister som ikke behøver at kunne kode

Editoren er et skriveværktøj - på samme måde som Microsoft Word - hvor fx en journalist kan forfatte artikler, som kan blive publiceret i massevis og på meget kort tid - nærmere bestemt på 0.06 sekunder, ifølge Marc.

Marc Nilsson, CEO & Founder v. IC Robotic

Brugeren uploader den data, som han/hun vil skrive om, i editoren. Det kan fx være data om vejret mhp. at lave en vejrudsigt. Herefter går brugeren igang med at skrive om vejret og får med det samme data ind - hvor koldt det bliver, hvor meget regn der kommer, eller hvor højt UV indekset bliver - og når brugeren allerede har skrevet én artikel om vejret, bliver denne artikel opdateret hver eneste gang, data bliver opdateret.

Istedet for at brugeren selv skal holde øje med data, bliver det automatisk indhentet og en artikel bliver forfattet af editoren. På den måde kan fx en journalist skrive massevis af historier på ingen tid og et nyhedsmedie kan derfor dække mere.

Autogenereret indhold som den nye spiller i mediebranchen

Andreas Marchmann, fellow ved SDU og digital redaktør ved fagbladet Journalisten, oplyste på fornem vis lokalet om teknologien, robotjournalistik, om dens mange fordele men også dens mange ulemper. En af hans pointer var, at man som medie først og fremmest bør træffe et valg om, hvordan man ønsker at bruge autogenereret indhold - for det er naturligvis ikke alle medier, som skal bruge det på samme måde.

Flere og flere medier har taget teknologien til sig, og noget tyder på, at det er én af de nye teknologier, som kommer til at præge produktionen af nyheder i de kommende år - og så må man selv bestemme, om man vil være flydende eller blot turist.


Om IC Robotic: virksomheden er født ud af IT-virksomheden Lasso X, og har de samme ejere. Læs mere om IC Robotic her: https://icrobotic.com/