Madrid i juli måned kan nogenlunde sammenlignes med en Volbeatkoncert; ubehagelig og unødvendig at opleve. Men når IAMCR inviterer til international konference om journalistik og kommunikation, så skulle jeg ikke skænke dette særlig meget selvransagelse før jeg pakkede mine tasker og tog til Spaniens hovedstad torsdag d. 11. juli 2019.

Hovedårsagen var, at jeg skulle præsentere mit speciale om robotjournalistik i Danmark. Og hvorfor skulle jeg så det? Jo, fordi jeg skrev om emnet, da jeg studerede journalistik på min kandidatuddannelse ved Århus Universitet. Specialet omhandlede hvordan det danske nyhedsbureau - Ritzau - bruger deres robot, Autoflash, til at optimere deres dækning af finansnyheder.

Fokusset var hvordan ny teknologi konstant er med til at påvirke, hvordan vi producerer journalistik - og at robotjournalistik kan ses som et eksempel på det.

Da jeg til daglig arbejder med robotjournalistik ved Lasso X, havde jeg naturligvis også fornøjelsen af at fortælle om vores arbejde her – alt fra hvordan vi rent praktisk arbejder med automatisering af tekster til hvorfor det kan give værdi til virksomheder.

Fire internationale forskere til debat om 'black box' i relation til journalistik

Konferencen indeholdt en række inspirerende oplæg fra forskellige internationale forskere – og samlingspunktet var interessen for journalistik og kommunikation.

For at det her indlæg ikke skal være en lang beretning om min oplevelse af konferencen og de mange erfaringer jeg gjorde mig, vil jeg slutte den af med at sige, at robotjournalistik er et ekstremt spændende område, som vi kun har set begyndelsen af - Denne kommentar står naturligvis for egen regning.


Der skal lyde et stort tak til de mange deltagere samt personer, som har været med til at organisere konferencen.